Nagelsvamp

Man vill gömma tårna under sommaren

Under sommaren går man både barfota eller i skor där man ser tårna, fast det gör man inte om man har fått nagelsvamp. Strumporna sitter fortfarande på för att ingen ska se tårna.

Det är under sommaren som man kan passa på att ta hand om sina fötter och tår. Ta av strumporna och låt fötter och tår få så mycket luft som det bara går. Det är fukt och svett som gör att du både kan få fot- och nagelsvamp. Att tvätta fötterna och se till att dom både är rena och torra är den första “medicinen” för att förebygga svamp.

Hur vet man att man fått nagelsvamp?

Upptäcker du att du mot förmodan har fått svamp ska behandling sättas igång på en gång. Det är oftast fötterna som blir drabbade och inte på fingrarna. Kortfattat: hur vet man om man har blivit drabbad. Det kan vara lite olika, men i dom flesta fall så syns det enligt nedan:

  • naglarna blir gula och missfärgade
  • naglarna känns mjuk och går sönder när man klipper dom
  • nageln smular sönder
  • det luktar illa

Det finns några huskurer som man själv kan testa om man vill. Bikarbonat blandat med vatten är en utav dom. Eller så kan man köpa receptfria medel på apoteket också. Där finns det både nagellack och krämer som man kan använda. Börja så fort du märker utav det så kan du lättare bli av med det. Behandlingen kan ta tid så det gäller att ha tålamod. En behandling kan ta upp till ett år för att ta bort infektionen helt och hållet.

Fungerar inte behandlingen eller är en svårare infektion så kan det behövas tablettbehandling. Den behandlingen får man genom att besöka en läkare, och det man ska tänka på är: det som man ibland tror är nagelsvamp kan också vara psoriasis.

Det här inlägget postades i Behandlingar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *